RTG Centar

Savremeni RTG centar Stomatološkog fakulteta sa klinikama u Sarajevu omogućava pacijentima usluge RTG dijagnostike sa najmodernijom opremom  uz najmanje moguće zračenje  pacijenta uz stručan i iskusan kadar.

CBCT – Cone Beam Computed Tomography

Stomatološka konusno kompjutorizirana tomografija (CBCT – Cone Beam Computed Tomography) je posebna vrsta RTG aparata koji se koristi u situacijama u kojima redovite stomatološke snimke nisu dovoljne. Ova vrsta CT skenera koristi posebnu vrstu tehnologije za generiranje trodimenzionalne (3-D) slike zubnih struktura, mekih tkiva, živaca i kosti u kraniofacijalnoj regiji u jednom skeniranju. Slike dobivene s CBCT omogućuju preciznije planiranje liječenja.

CBCT pruža detaljne slike kosti, te se koristi za detaljnu procjenu bolesti čeljusti, zubi, koštane strukture lica, nosne šupljine i sinusa. Tako potpune dijagnostičke informacije do sada nisu bile dostupne s konvencionalnim CT snimkama, posebno u procjeni struktura mekih tkiva kao što su mišići, limfni čvorovi, žlijezde i nervi.

Facescan

RVG

snimak_primjerDigitalna radiografija je oblik rendgenskog snimanja pri čemu se koriste digitalni rendgenski senzori umjesto tradicionalnog fotografskog filma. Prednosti uključuju bolji kvalitet, vremensku učinkovitost kroz zaobilaženje hemijske obrade i mogućnost da digitalno prenosimo i poboljšavamo snimak. Također, manje zračenje je potrebno za proizvodnju slike za razliku od konvencionalne radiografije.

OPG i LCG

Ortopantomogram je panoramsko skeniranje zuba na gornjoj i donjoj čeljusti korištenjem RTG-zraka. Dobijamo dvodimenzionalni prikaz pola kruga od uha do uha. Panoramska snimka je oblik tomografije; kombinuje se više slika kako bi se stvorio jedan panoramski prikaz.opg_primjer Koriste se nazivi: panoramske rendgenske snimke, zubni ortopantomogram i pantomogram.