Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
Arhiva Javne Nabavke
English
Javne nabavke
Konkursi
Konkursi - Javni oglasi
Konkursi za napredovanje akademskog osoblja
News
Novosti
Obavještenja
Obavještenja - Javne nabavke
Uncategorized
Upis

Klinika za stomatološku protetiku

Klinika za stomatološku protetiku

Danas postoji širok spektar nadoknada izgubljenih zuba. Na našoj klinici rješavaju se svi problemi bezubosti od nedostatka jednog zuba do totalne bezubosti.

Mobilnim protetskim nadoknadama riješavamo parcijalnu i totalnu bezubost u jednoj ili obje vilice. Mobilne proteze se izrađuju od akrilata sa vještačkim zubima sa kojima se potpuno individualizira nadoknada. Određivanjem pravilnog oblika, boje i veličine zuba u potpunosti se može izvršiti funkcionalna i estetska rehabilitacija.

Na klinici se izrađuju i parcijalne proteze sa metalnom bazom (skeletirane ili wironit) u čijem sastavu su i metalne kukice kao sredstvo retencije.

Izrađujemo i kombinovane protetske radove, to su djelimično fiksni, djelimično mobilni i u određenoj situaciji ili životnoj dobi su idealno riješenje kod parcijalno bezubih pacijenata. Jedan dio tog rada je fiksni, najčešće metal – keramički most kojem su pridodati ankeri za koje se hvata mobilni dio protetskog rada – proteza bez kukica, koja se vadi iz usta po potrebi.

Gubitak jednog ili više zuba sa povoljnim rasporedom preostalih zuba omogućava nam izradu i fiksnih protetskih nadomjestaka (mostova). Oni se za razliku od mobilnih protetskih radova ne vade iz usta i predstvaljaju vrhunsku estetsku zamjenu za izgubljene zube sa potpunom funkcionalnom iskoristljivošću. Ovi radovi mogu biti izrađeni od sljedećih materijala: metal – keramika, monolitni cirkon, cirkon – keramika.

Krunice (navlake) su protetski nadomjesci koji se trajno fiksiraju na izbrušen zub s ciljem rekonstrukcije izgubljene funkcije i estetike zuba. Postavljaju se kad je zub oslabljen karijesom, u slučajevima endodontskog liječenja ili dotrajalosti protetskog nadomjeska. Na našoj klinici izrađuje se krunice od različitih materijala: metal- karamika, cirkon-keramika, monolitni cirkon, litij-disilikatne ili e.max krunice (napravljene od posebne staklokeramike, koja svojom čvrstoćom i izborom boja garantira konačni rezultat najsličniji prirodnom zubu s prirodnom caklinom, što je smješta u sam vrh estetske dentalne medicine). Sa svim vrstama krunica se postižu vrhunski estetski rezultati.

Kod promjene boje zuba, neestetskog oblika zuba, velike dijasteme ( razmaka između najčešće centralnih sjekutića), naprsnuća cakline, manjih ortodontskih anomalija možemo pristupiti i izradi ljuspica. One prekrivaju samo prednju plohu zuba i za njih je potrebno izuzetno malo i precizno brušenje zuba.

Za izradu protetskih radova na našoj klinici koriste se vrhunski materijali i najmodernija tehnologija.

Na našoj klinici pružamo i usluge iz domena implantoprotetike. Bavimo se ugradnjom implantata i svih vrsta protetskih radova na implantatima.